Jyväskylän Huoneteatteri vuodesta 1958

Suomen palkituin harrastajateatteri

Jyväskylän Huoneteatteri on Suomen maineikkaimpia harrastajateattereita. Yhdistys on perustettu vuonna 1958 ja toiminut 1970-luvulta asti erinomaisissa tiloissa Sammonkadulla. Jo 1990-luvulla SHT palkitsi Jyväskylän Huoneteatterin Suomen palkituimpana harrastajateatterina.

Huoneteatteri tunnetaan vahvoista näyttelijöistä ja huolellisista ohjauksista. Tämä on satojen harrastajien kotiteatteri. Osa on näytellyt täällä jo yli 50 vuotta, mutta joka vuosi mukana on myös uusia lahjakkaita harrastajia. Huoneteatterista monet ovat ponnistaneet kansallisesti tunnetuiksi teatterin tekijöiksi. Täällä uransa alkuvaihessa ohjasivat niin Kalle ja Ritva Holmberg kuin Esa Leskinen ja Juha Hurmekin. Näyttelijöistä tunnetuimpia lienevät Jukka Sipilä, Ritva Oksanen ja Päivi Akonpelto sekä nuorimmista Jyri Ojansivu, vain muutamia mainitaksemme.

Huoneteatteri tuottaa vuosittain 4 – 6 ensi-iltaa.

Syyskuun ensi-iltapaikka tarjoaa niin klassikoita kuin uutta koti- tai ulkomaista draamaakin. Syksy on vahvojen, koeteltujen tekstien aikaa. Marraskuun ensi-iltapaikka on varattu esityksille, jotka tuovat kevennystä pimeimpään aikaan, mutta eivät ole pelkkää tyhjännauramista. Helmikuussa ensi-iltaan pyritään saamaan kantaesityksiä tai muutoin vielä vähän tunnettuja näytelmiä, joiden teemat puhuttelevat nykykatsojaa. Kevään lopuksi on aina nuorten tekemä näytelmä.

Ohjaajina toimivat ammattilaiset ja kokeneet harrastajat. Ohjaajien tuen lisäksi vahvat näyttelijäsuoritukset kasvavat intohimosta teatterin tekemiseen ja sitoutumisesta Huoneteatterin kunnianhimoiseen linjaan. Huoneteatteri haluaa tarjota vahvoja elämyksiä ja rentouttavaa viihdettä niin yleisölle kuin teatteria tekevillekin.

 

Huoneteatterilaiset - teatterin sydän

Yhdistysmuotoinen teatteri pyörii aktiivisten harrastajien voimin. Jokaisen esityksen takana on kymmeniä ihmisiä, jotka tuovat työpanoksensa ja erityisosaamistaan niin lavastamiseen, puvustamiseen, valaisemiseen, musiikkiin, maskeeraukseen, graaffiseen työskentelyyn, tuottamiseen, lipunmyyntiin, kahvinkeittoon, leipomiseen… Jos haluat tulla mukavaan joukkoon ja tuoda panoksesi Huoneteatterin toimintaan, kirjoita esittelysi kohtaan “Mukaan toimintaan”. Ohjaustarjoukset tehdään puheenjohtajan kautta johtokunnalle.

Huoneteatteri tarjoaa myös työkokeilupaikkoja teatterista kiinnostuneille nuorille, joilla on halu päästä kokeilemaan monipuolisesti taitojaan teatterin eri osa-alueilla asiakaspalvelusta ohjaajien ja lavastajien apuna toimimiseen.

Merkittävä osa Huoneteatteria ovat Jyväskylän Teatterinaiset, jotka pyörittävät viihtyisää Café Idaa. Kotileivonnaisten ja tuoreen kahvin tuoksu on olennainen osa Huoneteatterin esityksiä. Teatterinaisten tuki Huoneteatterin toiminnalle on korvaamaton.

 

Historia:

Jyväskylän Huoneteatteri ry. perustettiin 1958 vastaiskuksi liian kaupallisena pidettylle Työväenteatterin linjalle. Rohkea avaus oli Hagar Olsonin Lumisota. Alkutaipaleella Huoneteatteri profiloituikin absurdin draaman Suomeen tuojana. Helsingin huippunäyttelijät kävivät katsomassa mallia, miten Beckettiä tehtiin niin, että salit täyttyivät - ja vasta sitten uskalsivat odottaa Godotia Helsingissä.

Tästä ja kaikesta muustakin Huoneteatterin historiassa voi lukea muisteluita ja kronikoitsevaa pohdiskelua runsaasti kuvitetusta historiikista Teatteri tilassa - Hiirenloukosta Isoon ja vihreään.

Lukuelämys Huoneteatterin historiasta:

Teatteri tilassa - Hiirenloukosta Isoon ja vihreään.

Teatteri tilassa ei ole perinteinen historiikki vaan katsaus maineikkaan, palkitun ja rakastetun harrastajateatterin toimintaan.

Ote on muisteleva ja pohdiskeleva, mutta samalla on dokumentoitu tärkeä osa jyväskyläläistä kulttuurihistoriaa.

Teos käsittelee 50-vuotiaan Jyväskylän Huoneteatterin toimintaa Sammonkatu 4:ssä, siis vuodesta 1978 vuoteen 2009.

Mukana on yli 300 valokuvaa. Lue lisää historiikistä täällä.

Teosta voit ostaa näytösten yhteydessä Huoneteatterilta. Hinta 25 euroa / 20 euroa jäsenet.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käydä ostamassa historiikkia teatterilta, niin voimme myös postittaa kirjan sinulle. Tällöin hintaan lisätään 6e toimituskuluja.
Tilaukset: palaute@huoneteatteri.fi