"Kirja on kirjoitettu jutustelevalla ja pohdiskelevalla tavalla. Se sopii luettavaksi kaikille teatterista kiinnostuneille." Jyväskylän kaupunkilehti 15.1.2010. 

"Kivelän kirja ei lopulta rajoitu Huoneteatterin historiaan, vaan siitä saa hyvän käsityksen myös siitä mitä tekijöitä ja vaiheita teatteriesityksen valmistaminen vaatii." Juha Kärnä, KSML 26.2.2010. Keskisuomalaisen jutun löydät täältä.

Teosta voit ostaa näytösten yhteydessä Huoneteatterilta.

Hinta 25 euroa / 20 euroa jäsenet.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käydä ostamassa historiikkia teatterilta, niin voimme myös postittaa kirjan sinulle. Tällöin hintaan lisätään 6e toimituskuluja.
Tilaukset: palaute@huoneteatteri.fi

Huoneteatterin historiikki

TEATTERI TILASSA - JYVÄSKYLÄN HUONETEATTERI HIIRENLOUKUSTA ISOON JA VIHREÄÄN

Teatteri tilassa ei ole perinteinen historiikki vaan katsaus maineikkaan, palkitun ja rakastetun harrastajateatterin toimintaan.

Ote on muisteleva ja pohdiskeleva, mutta samalla on dokumentoitu tärkeä osa jyväskyläläistä kulttuurihistoriaa.

Mukana on yli 300 valokuvaa. Teos ei ole vain sisäpiirin kirja, vaan se avaa kurkistusluukun myös kaikille niille, joita teatterin rekeminen ja yhdistystoiminta kiinnostaa. Lähtökohta on harrastajateatteri yhteisönä ja organisaationa, taiteen tuottajana ja sen muotojen etsijänä. Näytelmien esittelyssä on etsitty jonkin verran linjauksia Suomen teatterielämään ja kansainvälisiinkin tuulahduksiin sekä pohdittu yhteiskunnallisten ja kulttuurillisten muutosten vaikutusta teatterin tekemiseen.

Teos käsittelee 50-vuotiaan Jyväskylän Huoneteatterin toimintaa Sammonkatu 4:ssä, siis vuodesta 1978 vuoteen 2009. Tuota aikaisempiinkin vaiheisiin on viittauksia. Huoneteatterin alkuvuosien erittelyn on Aino Suhola kirjoittanut 1978 teoksessa Jyväskylän Huoneteatteri ja sen asema Jyväskylän seudun teatterielämässä.

Teatteri tilassa on osoitus siitä, että Suomen palkituin harrastajateatteri on monille rakas kotiteatteri myös merkittävä kulttuuritoimija, joka elää kiinni ajassa mutta imee voimaa vahvoista juuristaan.

Kirjoittaja Raili Kivelä on toiminut Jyväskylän Huoneteatterin johtokunnassa vuodesta 1992. Hän on mm. ohjannut, tuottanut, käsikirjoittaanut ja toiminut yli kymmenen vuotta myös puheenjohtajana. Hän on kokenut tietokirjailija; siviiliammatinaan hän opettaa äidinkieltä, kirjallisuutta ja teatteria. Tämän teoksen hän on kirjoittanut lehtileikkeiden, käsiohjelmien ja haastattelujen perusteella. Jotta subjektiivinen kuva ei jäisi liian yksipuoliseksi, on teoksessa mukana persoonallisia muistelutekstejä 15 huoneteatterilaiselta, myös kriitikko on saanut sanan sijan.

Historiikin sisällysluetteloon pääset tutustumaan täältä.