Kirjoituksia kellarista

(tunnettu myös kellariloukko-suomennuksella)
ENSI-ESITYS 21.9.2007

Käsikirjoitus: F. Dostojevsky
Ohjaus&sovitus: Jussi Myllymäki
Sävellys: Esko Eirola
Graafinen jälki: Christina Noukkala

Dostojevskyn (1821-81) teoksien psykologista ja eettistä voimaa ei voi kieltää. Ihmismielen muuttumattomuus takaa niiden ajankohtaisuuden vielä näinä päivinäkin.

Kellariloukon miestä esittää Huoneteatterissa pitkään toiminut Lauri Laakso, joka haluaa otella klassikon kanssa 60-vuotispäiviensä tuntumassa. Esitys on rakentunut 90-vuotiaan suomen hengessä: sopraano Adriana Pilip on kotoisin Ukrainasta ja baritori David Hamer Englannista. Molemmat tuntevat Dostojevskyn työt ennestään ja graafisesta jäljestä vastaa venäläissyntyinen Christina Noukkala.

Ohjaajan sana

"Kirjoituksia kellarista on mielestäni länsimaisen filosofian perusta, siksi halusin ohjata ja sovittaa teoksen. Huoneteatteri tarjoutui tuottamaan näytelmän ja ennenkaikkea huoneteatterilta löytyi erittäin hyvä näyttelijä: Lauri Laakso.

Kirjoituksia kellarista ei ole perinteinen monologinäytelmä, vaan yhden päähenkilön ympärille on otettu kaksi oopperalaulajaa. Esko Eirola on säveltänyt musiikin, joka välillä myötäilee ja välillä tuo ristiriitaisen elementin teokseen. Eri taidemuotojen yhdistäminen on aina ollut mielestäni haastavaa ja antoisaa"

– Jussi Myllymäki –