Perinteiseen tapaan Jyväskylän Huoneteatterin kevään viimeinen ensi-ilta on nuorisoproduktio yhteistyössä Jyväskylän Lyseon kanssa. Tänä vuonna projektia on laajennettu niin, että mukana on myös opiskelijoita Voionmaan lukiosta, Jyväskylän AO:n vaateompelun linjalta sekä Kristillisestä opistosta.

Jyväskyläläisnuoret kertovat unelmistaan potenssiin viisi.

Unelmia (potenssiin 5) on viiden minidraaman (15 min - 20 min) kooste. Kukin näytelmä kertoo nuorten unelmista, mutta täysin eri tavoin:

- Ensimmäinen on läpilaulettu satunäytelmä, joka esitetään kuplamuovista ommelluissa puvuissa. 
- Toinen näytelmä on 1900-luvun alun epookkinäytelmä jousikvartetin säestämänä. 
- Kolmannessa nykynuoret puhuvat unelmistaan kuviksen yli-innokkaan sijaisen tunnilla akustisten kitaroiden tahtiin. 
- Neljäs minidraama on sanatonta kokeilevaa teatteria elektronisessa äänimaisemassa. 
- Viides on rockmusikaali, jossa tosin roolihahmot ovat nukkeja. 

Minidraamat ovat osa Ilmaisutaidosta elämäntavaksi -hanketta.

Näytelmien tekstit ovat nuorten omia, samoin sävellykset epookkin Hayden-osuuksia lukuun ottamatta. Osa on syntynyt improvisoiden, osan on kirjoittanut joku yksinään. Kaikkien pohjana ovat oleet eri kouluista kerätyt nuorten ajatukset unelmista.

Ohjauksesta vastaa Huoneteatterin Raili Kivelä, joka opettaa draamaa Lyseossa. Nuorten tukena ovat olleet ammattiopiston opettajat Sirpa Vauhkala ja Suvi Porrassalmi sekä Huoneteatterilla pitkään toimineet lyseon taideaineiden opettajat (Raili Kivelä, Hannele Enervi-Niemlä, Elina Kallio) sekä muu Huoneteatterin väki.

Ensi-ilta 8.5., (muut yleisöesitykset 15. - 17.5. pe ja la klo 19, su klo 15) 

Liput 10e / 5e.

Esityksen tuotto lahjoitetaan Jyväskylän lyseon ja Huonetetterin pitkäaikaisen Rytminvaihtoa-projektin kautta Burkina Fasoon heimokielisen opetuksen ja teatterikasvatuksen tukemiseen.

Näytelmä on pilotti OPH:n rahoittamassa "Ilmaisutaidosta elämäntaidoksi" -hankkeessa, jonka tarkoitus on tutkia, miten Jyvässeudun (Jyväskylä, Laukaa, Petäjävesi, Hankasalmi) toisen asteen oppilaitokset voisivat hyädyntää teatterikasvatuksessaan yhteistyötä sekä keskenään että eri taideaineissa kuten myös taiteen ammattilaisten ja harrastajateattereiden kanssa. Lyseolla tästä on pitkät perinteet, mutta viime syksynä käynnistyneen hankkeen järjestämänä on pidetty esim. yhteisiötilaisuuksia, joissa eri koulujen nuoret ovat opiskelleet yhdessä teatterin eri osa-aluita mm. Avoimen korkeakoulun kursseilla ja Huoneteatterin työpajoissa. Petäjäveden ja Laukaan ensi-illat valmistuvat ensi syksynä.

Lisätiedot esityksestä tai OPH:n hankkeesta suoraan ohjaajalta (050 357 69 24). Hankkeen koordinaattorina toimii Risto Sarvilinna (Voionmaan lukio/Huoneteatteri, risto.sarvilinna@jkl.fi, 0503820592.

Näytännöt

pe 8.5.200919:00 Ensi-ilta
pe 15.5.200919:00
la 16.5.200919:00
su 17.5.200915:00