Räjähdysherkkä

ohjaus ja dramatisointi Raili Kivelä

Jyväskylän Huoneteatteri & Jyväskylän Lyseon lukio


Tervetuloa Souvenir de l'amouriin – luokkakokous voi alkaa!" 20 vuoden jälkeen ilmassa on vanhoja tunteita ja jännitteitä. Mutta onko ilmassa jotain muutakin?  "Räjähdysherkkä" on koskettava näytelmä niin fyysisesti näyttelijän tekniikan kuin yleisön tunteiden kannalta. Hauskaksi oletettu ilta muuttuu kriittiseksi ja ihmisten on kohdattava itsensä ja toisensa avoimina, ilman maskejaan.  Tule katsomaan, mitä tapahtuu. Ehkä tunnistat näyttämöltä jotain itsestäsi ja ihmissuhteistasi.

Itse kirjoittamassaan näytelmässä lukiolaiset tutkivat omien vanhempiensa ikäisten ihmisten elämäntilanteita, etenkin parisuhteiden kannalta. Tarkkanäköisyys keski-ikäisen elämän puntaroinnissa saattaa yllättää katsojat. Näyttämölle rakentuvan ravintolasalin tapahtummin tuntuu vaikuttavan myös hovimestari Puck sekä pelkoa herättävä onnettomuus, jonka syy ei kenties koskaan selviä. Vakavista keskusteluista huolimatta ilmassa on myös hieman mystiikkaa ja kosolti huumoria.


 

LEHDISTÖKUVAT

Osta / varaa lippu:

Näytännöt

pe 3.5.201919:00 Ensi-ilta
la 4.5.201918:00 huom. aika
su 5.5.201915:00
pe 10.5.201919:00
la 11.5.201918:00 huom. aika
su 12.5.201915:00


Rooleissa nähdään yli 30 nuorta, ja saman verran on väkeä taustaryhmässä käsikirjoittamassa, säveltämässä, ompelemassa ja nikkaroimassa.

Unesco-koulun periaatteiden mukaisesti lyseolaiset ohjaat esityksen tuoton kehitysyhteityöhön Ugandaan tyttöjen ja naisten koulutukseen. Yksi suurimmista syistä tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen ovat kuukautiset, sekä niihin liittyvät tabut ja käytännön ongelmat.

Kertyneillä varoilla Planin järjestää työpajoja, joissa ommellaan kestositeitä ja rohkaistaan murtamaan nuoria tyttöjä ahdistavia tabuja. Lyseon opiskelijat ovat suoraan yhteydessä Ugandaan sekä Suomen Pakolaisavun että Planin kautta ja raportoivat säännöllisesti Let's Get Global -blogissa siitä, miten varat käytetään.