Miika Nousiainen: Juurihoito

dram. Aleksis Meaney, ohjaus Tarja-Liisa Qvintus

Miika Nousiaisen romaani Juurihoito viime vuodelta tulee ensi-iltaan marraskuussa 2017 Jyväskylän Huoneteatteriin. Esityksen dramatisointi on Aleksis Meanyn ja sen ensi-ilta oli syksyllä 2016 Kansallisteatterissa.

Juurihoito on tarina omien juurien etsimisestä sekä hammashoidon tärkeydestä. Pääosassa ovat toisensa löytävät veljekset Esko ja Pekka. Nuorempi keski-ikäinen Pekka on ammatiltaan copywriter ja Esko hammaslääkäri. Pekka käy potilaana veljensä luona ja saa puhuttua Eskon ympäri ja he aloittavat matkan omien juuriensa etsimiseen ja mahdolliseen löytämiseen.

Alkaa matka, joka vie heidät Ruotsin kautta Thaimaahan ja Australiaan. Miika Nousiainen ottaa teoksessaan lempeästi kantaa globalisaatioon, kuten mm. Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaan sekä muissa maissa turismin tuomiin ongelmiin. Eskon toisinaan kyyninen suhtautuminen maailmaan tuo "hipsteri" Pekan ajatuksiin uutta virtaa ja toisin päin. Hauskoista ajatusten törmäyksistä tulee oivaa draamaa ja syvällinen lisä tarinaan.

Veljesten isän jalanjälkien löytäminen nivoo veljeksiä yhä enemmän yhteen. Sisko Sari tuo oman roisin ja hellyttävän lisän näytelmään veljeksille totuuksia laukovana neljän lapsen äitinä. Setä Arvo ja isän serkku Raili tuovat oman kortensa kekoon Juurihoidon monimutkaiseen, liikuttavaan ja huumoria viljelevään tarinaan.

Juurihoito on kantaaottava tarina nykyelämän menoon globalisoituvassa maailmassa. Mistä löytyvätkään juuremme, kauempaa vai lähempää? Sitä sopii miettiä näinä epävarmuuden aikoina, jolloin välimatkat lyhenevät sekä kaukaisimpiin kansoihin että naapurimaihin ja naapureihin. 

Kirjoittanut - Miika Nousiainen

Dramatisoinut - Aleksis Meaney

Lavastuksen suunnittelu - Tarja-Liisa Q, Heidi Möller-Virtanen, Marja Sarja, Vilma Määttä

Lavastus, tarpeisto, puvustus - Marja Sarja, Vilma Määttä, Heidi Möller-Virtanen, Rami Karjala    

Äänet ja äänten ajo - Anna Hänninen

Valot - Ville Jaatinen

Valojen ajo - Sari Mikkelsson

Musiikin valinta - Tarja-Liisa

Projisoinnit - Heidi Möller-Virtanen

Valokuvat - Marja Sarja

Esitteet - Marja Sarja, Roope Niemelä ja Rami Karjala

Rakennusapuja - Topias Ilves

Näyttelijät:

Esko - Esa-Pekka Valkila

Pekka - Tomi Huusko

Sari - Maarit Laakkonen

Arvo (ynnä muita rooleja) - Lauri Laakso

Pekan äiti, Sunday, Raili (ynnä muita rooleja) - Iiris Tervanen

Annikki, Fana, Morsian (ynnä muita rooleja) - Anni-Ilona Hiltunen

Fadi, Hra Stenius, Taxu (ynnä muita rooleja) - Jani Jokivirta

 

Ohjaajan assistentti - Miki Huhtala

Ohjaaja sekä tuottaja - Tarja-Liisa Qvintus

Tuotantoassistentti - Emmi Turpeinen          

 

Näytelmän oikeudet: Nordic Drama Corner ja Aleksis Meaney

Liput: www.netticket.fi p. 0600 - 399 499 (ma-pe 9-21, la-su 15-21) (tai tuntia ennen ovelta ja p. 014 - 217 945) 15 / 13 (eläkeläiset) / 8 (opiskelijat, työttömät, siviilipalvelus- ja varusmiehet)

 

Isoäiti - Iiris Tervanen, Arvo - Lauri Laakso, Esko - Esa Pekka Valkila, Sari - Maarit Laakkonen ja Pekka - Tomi Huusko (Kuva: Marja Sarja) 

Lieksassa kalastellaan. Pekka - Tomi Huusko ja Esko - Esa Pekka Valkila (Kuva: Marja Sarja)

Lenkillä. Pekka - Tomi Huusko, Rva Stenius - Iiris Tervanen ja Esko - Esa Pekka Valkila (Kuva: Marja Sarja)

Ruotsin sisko. "Tuossa rumassa talossa me asutaan." Pekka - Tomi Huusko, Esko - Esa Pekka Valkila ja Sari - Maarit Laakkonen (Kuva: Marja Sarja)

Kirves ja etulyönti on puoli voittoa. Esko - Esa Pekka Valkila, Pekka - Tomi Huusko, Sari - Maarit Laakkonen ja Arvo - Lauri Laakso (Kuva: Marja Sarja)

 


Osta / varaa lippu: