Sarasvatin hiekkaa

Olipa kerran maailma, joka muistutti kovin paljon meidän omaamme.

Minä en ole koskaan saanut syödä lihaa tuntematta syyllisyyttä. Enkä kylpeä kuumassa vedessä laskematta kuinka monta lasta Afrikassa samaan aikaan kuolee janoon ja puutteellisen hygienian seurauksiin.  Enkä lentää Kanarialle ilman että henkilökohtainen hiilijalanjälki painaa niskassa. 

Melkein kaikki kansat tuntevat myytin suuresta vedenpaisumuksesta, joka noin 12 000 vuotta sitten pyyhkäisi melkein koko ihmiskunnan pois maan päältä. Samaa tarinaa kerrotaan joka puolella maapalloa. Se ei voi olla sattumaa. 

Me olemme ajatelleet, että ihmiset, jotka kauan sitten pitivät näitä myyttejä totena, olivat jotenkin tyhmempiä kuin me. Mutta näihin satuihin sisältyikin todellinen varoitus, joka on lähetetty satojen sukupolvien yli suojelemaan jälkipolvia. Niitä jälkipolvia, joita me olemme.  

Nyt me olemme löytäneet merenpohjasta kaupungin, joka todistaa menneestä tuhosta. Ja me olemme huomanneet Grönlannin mannerjäätikön sulavan sellaisella tavalla, jota emme koskaan ennen ole todistaneet.  

Vielä ei tiedetä tarkalleen, kuinka suuri jäätikön alla oleva onkalo on. Mutta jäätikköjärvessä oli vettä noin tuhat kuutiokilometriä –jonkin verran enemmän kuin Laatokassa – mikä on jo riittävä syy ottaa meille annettu varoitus vakavasti.  

Jos me haluamme estää tuhon, meidän on tartuttava toimeen nyt heti. 

Sarasvatin hiekkaa pohjautuu Risto Isomäen saman nimiseen palkittuun romaaniin, Sarasvatin hiekkaa on runollinen jännitysnäytelmä, ekotrilleri, ilmastonmuutoksesta ja maapallon tulevaisuudesta. Ihmisen tulevaisuudesta. Ihmisen lähitulevaisuudesta. 

Sarasvatin hiekkaa yhdistää kaksi keskisuomalaista taiteilijaa, ohjaaja Erika Hastin (Amadeus, Kalenteritytöt, Anna Liisa, Valkoinen Kani) väkevän näyttämötaiteen sekä valokuvataiteilija Marko Hämäläisen upeat valokuvat Lapin jäätiköistä ja lumisista maisemista - maisemista, jotka ovat katoamassa lopullisesti. Sarasvatin hiekkaa on julmaa, mutta runollista, visuaalisesti vaikuttavaa teatteria aiheesta, jota emme voi enää väistellä.

-------------

Käsikirjoitus - Risto Isomäki
Dramatisointi... - Maria Kilpi
Ohjaus - Erika Hast
Lavastuksen suunnittelu - Erika Hast ja Marko Hämäläinen
Äänisuunnittelija - Ari Järvinen
Valosuunnittelija - Arto Saarelainen
Pukusuunnittelija - Eeva Hirvinen

Maskeerauksen suunnittelu: Anniina Saari

Tarpeisto: Tea Pajukangas

Lavastus: Janne Kulju, Antti Erikkilä ja Jenna Simpanen

Lavastuksen materiaalihankinnat: Mika Korhonen
Tuottaja - Annikka Suoninen
Valokuvat ja projisoinnit - Marko Hämäläinen
Videot - Johannes Myllymäki
Graafinen suunnittelija - Eija Haukka

Rooleissa:
Amrita – Reija Okkonen
Sergei - Mikko Toikka
Susan - Heta Vaattovaara
Pierre - Riku Suonio
Valentina – Reetta Kivinen


Osta / varaa lippu: