Laittoman rajoilla  

Hämyisen jazzin soidessa tapaamme gangstereita, poliiseja, karskeja ja salaperäisiä hahmoja, joiden tiet kietoutuvat yhteen synkän petoksen johdattelemana. Laittoman rajoilla on parodinen gangsteritarina, jossa mafiaperheen sisäinen juonittelu kärjistyy häikäilemättömäksi murhaksi. Murhaaja saadaan kiinni ja tuomio astuu voimaan. Tapaus vaikuttaa päivänselvältä, mutta onko kaikki kuitenkaan sitä miltä näyttää? Astu sinäkin hämärän rajamaille ja näe mitä oikeasti tapahtui. Varaa lippusi ajoissa, sillä esityksiä on vain seitsemän ja niistä yksi jo loppuunmyyty.

Esitys ei sovellu tiukkapipoille eikä aivan perheen pienimmille.
 

Vaikka Laittoman rajoilla liikutaan gangsterifilmien hengessä, siinä otetaan samalla kantaa aikamme ilmiöihin. Tapahtumat sijoittuvat löyhästi Manhattanille 30-luvun pörssiromahduksen tienoille, sillä yhtäläisyyksiä omaan aikaamme on pelottavankin paljon. Kirjekyyhkyjen langattomat viestit synnyttävät vihapuhetta ja mediakuohuntaa.

Mafiaperheen esikoispoika saa tällin päähänsä ja menettää kykynsä olla epärehellinen. Mafiamamma rakastaa poikaansa ja testamenttaa kaiken omaisuuden turvatakseen toistaitoisen poikansa tulevaisuuden. Siitä käynnistyy vauhdikas tapahtumaketju, jossa ääniä kuuleva rikostarkastaja joukkoineen yrittää ymmärtää, mitä on tapahtunut, ja jossa kirjekyyhkyset, italiaanot ja irkkunaiset elävät mediamyllytyksessä, mutta vankilassa pyörii omalakinen yhteisö. Tapahtumia kommentoi outo katusoittaja, joka ilmestyy kaikkialle kuin herra Hakkarainen.

Parodia on paikoin hulvaton mutta yhdessä olemme keskustelleet herkistäkin asioista. Jokainen on löytänyt roolihahmostaan kipukohdan ja vahvuuden – ja samalla paljon itsestään. Siinä teatterin tekemisen taika ja draamakasvatuksen merkitys.

Laittoman rajoilla on syntynyt tiimityönä osana Jyväskylän Lyseon tiimilukiohanketta. Koko joukko syksyllä päätti lähteä tekemään rikosaiheista näytelmää. Käsikirjoitustiimi työsti aihetta syksyn. Sen luomista henkilöistä ja tilanteista näytelmää kehiteltiin improvisoiden niin, että lopulta ohjaaja Raili Kivelä saattoi dramatisoida tekstin, jossa kaikki 48 puheroolin halunnutta saa sanoa jotain merkittävää. Jo aiemmin produktioissa mukana olleet opiskelijat ottivat tiimivastaavien tehtävät ja tiimejä mentoroivat jo Lyseosta poiskirjoittaneet pitemmän linjan teatteriharrastajat  ja –ammattilaiset. Skenografiaryhmien ohjauksesta vastaa Tuula Railo, ompeluopiskelijoista Sirpa Vauhkala ja musiikin ohjauksesta Elina Kallio. Käsikirjoituksen nuorten ideoiden pohjalta on koonnut ohjaaja Raili Kivelä.

Produktiossa on ollut mukana myös JAO:n vaatetusompelijoita sekä draamakasvatuksen ja kulttuurituottamisen harjoittelijoita eri ammattikorkeakouluista ja avoimesta yliopistosta. Produktio on hyvä esimerkki Huoneteatterin verkostoista ja halusta tukea nuoria teatterintekijöitä sekä nykylukion ”kaikkialla oppii” –asenteesta

 Yli 20 vuotta jatkunut yhteistyö JKL Lyseon ja Huoneteatterin kanssa siis jatkuu ja voi hyvin. Jälleen lavalla on muusikot mukaan lukien yli 50 innokasta teatterin tekijää ja käsikirjoittamassa, säveltämässä, lavastamassa…parikymmentä lisää.

Näytännöt

pe 6.5.201619:00 Ensi-ilta LV
la 7.5.201619:00
su 8.5.201615:00
ke 11.5.201618:00 LV
pe 13.5.201619:00
la 14.5.201619:00
su 15.5.201615:00viimeinen esitys
Näytelmän arvioitu kesto 02:10


Laittoman rajoilla, gansteriparodia

Ensi-ilta pe 6.5. klo 19,
muut esitykset la 7.5., su 8.5., pe 13.5., la 14.5. ja su 15.5.
Ke 11.5. näytös on loppuunvarattu.

Hämyisen jazzin soidessa tapaamme gangstereita, poliiseja, karskeja ja salaperäisiä hahmoja, joiden tiet kietoutuvat yhteen synkän petoksen johdattelemana. Laittoman rajoilla on parodinen gangsteritarina, jossa mafiaperheen sisäinen juonittelu kärjistyy häikäilemättömäksi murhaksi.
Ohjaus Raili Kivelä, muukin työryhmä pääosin Lyseon lukiosta.