OOPPERAHARVINAISUUS KERTOO KIINASTA

Made in China

LE CINESI: koominen ooppera, ensi-ilta 15.4. klo 19.00 Jyväskylän Huoneteatterissa 

Globalisaatio-ooppera for everyone.

Euroopassa on jo rokokooaikana kurkisteltu idän suuntaan. Vaikka Kiinasta ei kovin paljon tiedetty oli muodikasta tuoda eksoottinen maailma rakennustaiteeseen, sisustukseen ja tietysti myös oopperalavalle. Christoph Willibald Gluck oli 1700-luvun oopperataiteen suuri mestari, mutta hänen Le Cinesi – Kiinattaret oopperansa saa vasta nyt Suomen kanta-esityksensä Jyväskylässä. Oopperan libretto on aikakauden tunnetun kirjailijan Pietro Metastasion käsialaa. 

 

Ville Saukkosen ohjaama Gluckin ooppera seikkailee enemmän meidän aikamme Kiinassa, ja siksi suomalainen tuotanto saa nimekseen Made in China. Tapahtumat sijoittuvat pioneerileirille kommunistiaikaan, jolloin kiinalaisilla oli vähän kontakteja lännen suuntaan. Nuorukainen Silango, jota esittää tenori Petteri Mällinen, on päässyt käymään Euroopassa ja kertoo innoissaan kokemuksistaan pioneerileirillä. 

Hän astuu rohkeasti nuorten tyttöjen huoneeseen, vaikka tällainen ei kuulu kiinalaisiin tapoihin. Tytöistä Siveneä esittää Susanna Tuhkala, sopraano, Tangiaa Helena Lehmuskallio, altto ja Lisingaa Katariina Poikela, mezzosopraano. Seurue päättää huvitella esittämällä pikkunäytelmiä toisilleen. Näin oopperasta nousee esiin kolme pienoisoopperaa, traaginen, paimennäytelmä ja koominen taituriaarioineen tyttöjen tulkitsemana. Maailmaa nähnyt Silango päättää hurmata tytöt ja järjestää lopuksi tanssiaiset. 

Ville Saukkosen mukaan Gluck ehkä halusi osoittaa, että vierasta kulttuuria tulkitaan aina naivisti ja yksinkertaistaen, kuten kiinalaiset tällä kertaa eurooppalaista kulttuuria. Kiinalaisten tulkinta eurooppalaisuudesta viekoittelee meidät kuitenkin suloisella musiikillaan ja taituriaarioillaan. Musiikin johdosta vastaa kapellimestari Tuulia Pulkkinen.   

 


Näytännöt

pe 15.4.201619:00 vierailu (miina.alarotu@gmail.com)
su 17.4.201615:00 vierailu (miina.alarotu@gmail.com)
ke 20.4.201619:00 vierailu (PERUTTU sairastumisen vuo)
pe 22.4.201619:00 vierailu (miina.alarotu@gmail.com)
la 23.4.201619:00 vierailu (Viimeinen Esitys)


Kesto: 1 tunti. Ei väliaikaa.

Liput 20€ ja 15 €, myydään ovella. 

Ennakkovaraukset: 
miina.alarotu@gmail.com.

Ohjaaja: Ville Saukkonen. 

Solistit: Helena Lehmuskero, Petteri Mällinen, Susanna Tuhkala ja Katariina Poikela.  

Lisätietoa
http://kamariooppera.fi/

Arvostelu: http://www.ksml.fi/kulttuuri/Arvio-T%C3%A4llaista-oopperaesityst%C3%A4-ei-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4ss%C3%A4-ole-n%C3%A4hty-Le-Chinesi-riemastuttaa-Huoneteatterissa/758315