Flamenconäytös 2015: 3672 kilómetros

 

Esitykset: Su 24.5.2015 klo 15 ja klo 18 Liput: 12 € (10 € kannatusjäsenet).

Lippuja voi ostaa ennakkoon netissä tai tuntia ennen esitystä ovelta. Verkkosivujen kautta ostettavien lippujen viimeinen ostopäivä on ke 20.5.

Molempien näytösten jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus, jossa yleisöllä on mahdollisuus tavata Jyväskylän Flamencoyhdistyksen opettajia ja tanssijoita Huoneteatterin lämpiössä. Kiinnostuneet voivat esittää tekijöille kysymyksiä muun muassa nähdystä näytöksestä, flamencon harrastamisesta sekä flamencosta yleensä.
Näytöksen nimi 3672 kilómetros kuvaa sitä kilometrimäärää, jonka Jyväskylän Flamencoyhdistyksen tanssijat ovat matkanneet kuluvan vuoden aikana näytöksen koreografioiden valmistamiseksi: yksi viiden minuutin tanssi vaatii yhdeltä tanssijalta lukuisia toistokertoja, ja taivalta kertyy vajaat 4000 kilometriä. Kilometrimäärät vaihtelevat sen mukaan, missä eri flamencotaipaleen vaiheessa kukin tanssija on kulkemassa. Lavalla nähdään tuttuun tapaan niin vuoden ajan kuin jo toistakymmentä vuotta tanssineita.

Tuhansilla kilometreillä voidaan viitata myös siihen, miten flamenco on vuosisatojen kuluessa matkannut maantieteellisesti Espanjan eteläosista koko maailman tietoisuuteen, juurtunut erilaisiin kulttuureihin ja ottanut flamencolle tyypilliseen tapaan vaikutteita ympäristöstään. Näytöksessä nähdään muun muassa guajira; tyylilaji jossa yhdistyy Andalusia ja Etelä-Amerikka. Nyt nähtävä guajira on saanut vielä lisäkilometrejä, sillä sen musiikkina kuullaan norjalaisen naisflamencokitaristin laulua englannin kielellä. Flamencomuusikot matkaavatkin rohkeasti eri musiikkilajien välillä. Yksi rohkeista matkaajista on flamencolaulaja Enrique Morente, jonka rokahtavaa tulkintaa kuullaan kahdessakin näytöksessä nähtävässä tanssissa. Myös tanssijat ottavat vaikutteita muista tanssilajeista. Perinteikkäästä eteläespanjalaisesta flamencosta suomalaiseen nykypäivään matkannutta flamencon liikekieltä nähdään muun muassa siguiriyas-koreografiassa.

Kyseinen koreografia on osa viime vuonna ensi-iltansa saanutta tanssiteosta Women in me, jonka helsinkiläinen koreografi Erika Alajärvi on valmistanut jyväskyläläiselle Flamante-ryhmälle. Otathan huomioon, että flamenconäytöksen sisältämät kovat äänet ja näyttämötilan ajoittainen pimeys saattavat pelottaa pienimpiä katsojia.

Näytännöt

su 24.5.201515:00 vierailu
su 24.5.201518:00 vierailu