Kalenteritytöt

ensi-ilta la 4.7. klo 19

Kesän vetävintä teatteria syntyy, kun Huoneteatteri siirtyy ulkotiloihin Laajavuoreen heinä- ja elokuuksi. Erika Hast on keskisuomentanut ja ohjannut suositun brittikomedian tarinan hersyväksi komediaksi, joka kuitenkin tarjoaa myös ajateltavaa.Sadat auringonkukkatilkut ja heittäytyvät näyttelijät takaavat, että katetussa katsomossa ei mieli jää kylmäksi, oli sää millainen tahansa. Katsomon 700 paikkaa takaavat sen, että mukaan mahtuu ilman ennakkovaraustakin.

Laajavuoren naisyhdistys verryttelee

Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen (lehdistö voi pyytää kuvia suuremmassa osoitteesta kulttuurikumpu@huoneteatteri.fi)

Laajavuoren naisyhdistys on arvovaltainen ryhmä arvokkaita keski-ikäisiä naisia, jotka lahjoittavat aikaansa yleville, ihanille asioille, kuten tilkkutöille, askartelulle, kakkukilpailuille, parsakaalin historialle, nakukalenterille ja... MILLE NAKUKALENTERILLE?

Kun vanha kalenteri aiheesta ”Kotiseutumme kirkot” ei myynyt edes painokustannustensa vertaa ja naisyhdistys haluaa lahjoittaa Sädesairaalalle uuden sohvan, on otettava käyttöön kovat keinot. Naiset pistävät itsensä likoon ja riisuutuvat tehdäkseen kalenterin, joka toivottavasti myisi edes jotain. Ja totisesti se myy.

”Siis mitä te naiset täällä teette? Tuo kaikki kutominen ja hillon teko on tekosyy, jonka avulla kunnialliset keski-ikäiset naiset voi kokoontua yhteen sekoilemaan.”

Myös Huoneteatterin työryhmän naiset ovat lähteneet hyvälle asialle ja tehneet kalenterin, jota myydään Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen hyväksi. Näytelmän ensi-illan aikoihin taru muuttui todeksi ja kalenteri sai runsaasti huomiota iltapäivälehtiä myöten. Kalenterista enemmän omalla välilehdellään.

Näytelmä rohkeista naisista, herkistä miehistä

Tarinan verevät, oikeat ja elämää nähneet naiset joutuvat elämänsä pyöritykseen, missä jokainen nainen joutuu katsomaan silmiin omaa elämäänsä ja naiseuttansa. Kalenteritytöt on hersyvän hauska ja koskettava näytelmä yhteisön voimasta, ystävyydestä, hyväksymisestä, luopumisesta ja rakkaudesta. Näytelmässä on myös koskettavia hetkiä, vaikka yleisote on railakasta kesäteatteria.

” Minä vihaan luumuhilloa. Minä liityin Naisyhdistykseen ainoastaan anopin takia. Piste.  Minä olen surkea leipuri, minä vihaan kutomista – ja kun näyttää epätodennäköiseltä, että me saisimme koskaan George Clooneya Jyväskylään pitämään esitelmää vähän liian tiukkojen uimahousujen kokoelmastaan, mulla ei tunnu olevan paljon syytä jäädä Naisyhdistykseen. Paitsi – että yllättäen mä haluan kerätä rahaa erään miehen muistoksi, joka oli meille kaikille rakas. Ja sen takia mä olen valmis esiintymään kalenterissa alasti.”

Alla kuvakooste näytelmästä ja sen hulvattomista hahmoista:

Näytelmän kaikkien alojen asiantuntija Bertta Hulkko jää varmasti elämään Jyväskylän                stand up -maailmassa (Mirja Miki Huhtala)

Teinejäkään ei unohdeta. Mette Seppälä tyypittelee herkullisesti niin kanttorin (Riitta Saarelainen) tyttären kuin kosmetologin, joka tuunaa tomerat muoritkin uuteen uskoon (Sinikka Pasanen, oik., Sirkka Penttinen, vas.).

Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen