Absurdi Aikuisuus

 

”Kaikki sen tietävät, millaista on olla nuori.” Nuoret kertovat, miltä aikuiset heistä näyttävät. Kuvataideopettaja totesi, että olimme kuin riisuttuina nuorten keskellä, kun he alkoivat kertoa havaintojaan keski-ikäisten elämästä. Se kuulosti arkiselta, mutta nuorten sanoiksi pukemana täysin absurdilta.

Tämänkeväinen yhteistyöprojekti Jyväskylän Lyseon kanssa saattaa olla lajissaan viimeinen. lähes 20 vuotta jokainen lyseolainen on päässyt ihan oikealle teatterilavalle. heistä kymmenet ovat jääneet huoneteatterilaisiksi.

Jokaiselle on kirjoitettu rooli, vaikka kesken harjoitusprosessin. Mukaan on aina mahtunut myös innokkaita nuoria muista kouluista. osallistujamäärä on vaihdellut 40– 90. Kevään myötä vihdoin ratkeaa, jääkö Jyväskylään enää kaksi 1200 opiskelijan lukiota. Siinä tapauksessa nykyinen käytäntö ei enää onnistu. on pakko alkaa karsia väkeä kuin jossain tv-ohjelmassa. Mutta vielä ainakin tällä kertaa, jokainen joka lavalle haluaa, roolin on saanut, ja paljon väkeä on kulissien takanakin.

Tuula Railo ohjaa puvustuksen ja lavastuksen, ja Elina Kallio luotsaa jälleen muusikoita. Tekniikkatiimin peräsimessä toimii Huoneteatterin Mika Korhonen. Apulaisohjaajana toimii Niina Kupari, joka tiesi, että hänestä voisi olla paljon apua, olihan hän omana lukioaikanaan mukana kaikkiaan neljässä Huoneteatterin projektissa. eri ikäpolvet opiskelevat teatterintekoa yhdessä, sillä myös Anni Seppänen, joka on aloittanut draamakasvatuksen opinnot avoimessa yliopistossa, pääsee testaamaan opintojaan alkulämmittelyjen vetäjänä. luonnollisesti projektissa on mukana myös melkoinen joukko eri-ikäisiä huoneteatterilaisia, joilta teatterin aloittelijat oppivat paljon.

Nuorten into, luovuus ja rehellisyys ovat jo saaneet minut uskomaan, että he saavat meidät keski-ikäiset sekä nauramaan itsellemme että myös miettimään, onko kaiken pakko mennä niin kuin menee. itseäni on innostanut eniten se, että aiheen työstämisen yhteydessä nuoret ovat näyttäneet, miten lempeästi ja rakastaen he vanhempiaan ja opettajiaan yrittävät ymmärtää – ja miten avoimin mielin he pelottavaakin aikuisuutta itse lähestyvät.

Tervetuloa peilin ääreen toukokuussa.

 

Raili Kivelä, ohjaaja ja projektin vetäjä

 

Lehdistökuvat: http://www.huoneteatteri.fi/kuvia/huoneteatteri-2010-luvulla/absurdi-aikuisuus/

 

Näytännöt

pe 10.5.201319:00 LM Ensi-ilta
la 11.5.201319:00 LM LV
su 12.5.201315:00
pe 17.5.201318:00 T huom. aika LV
la 18.5.201319:00 LM LV
su 19.5.201315:00 LM viimeinen esitys LV