HARMONIA

Myllyaho - Ahonen

ENSI-ILTA 11.3.2011.

Näytelmä osallistuu Seinäjoen Harrastajateatterikesään 26.-28.8.2011.

 

Olavi toipuu lähes kohtalokkaasta burn outista, muttei pysty kieltäytymään ohjaustarjouksesta. Saara on lahjakas ja arvostettu lavastaja, minkä tietää itsekin, mutta ei ole tilanteeseensa tyytyväinen. Aleksi kiitää uraputkessa, joka on tasapainoilua ylitöiden ja yksinhuoltajuuden välillä.

"Mä olen elossa kun mä teen töitä. Ja kun mä en tee töitä, niin mä tulen levottomaksi. Mähän tulisin hulluksi... Mä kuolisin"

Harmonia on tarina kolmesta teatterintekijästä, joilta ovat hämärtyneet rajat työn, arjen, ihmissuhteiden ja vapaa-ajan väliltä. Olavi ja Saara ovat pariskunta ja työpari, ohjaaja ja lavastaja, joita yhdistää intohimoinen suhtautuminen teatteriin. Aleksi on tuottaja, joka yrittää olla järjen äänenä kahden taiteilijasielun välissä, vaikka oma arki pyörii lastenhoitajan varassa.

Teatterin ja työn ympärille kietoutunut arki muuttuu, kun Olavi joutuu jäämään sairaslomalle. Tasapaino notkahtaa, kun yht’äkkiä ei ole yhteistä produktiota työn alla ja kolmikko joutuu kohtaamaan toisensa niin miehenä ja vaimona kuin ystävinä.

"Mulla on pitkään ollut olo, että sä et ole rakastunut oikeasti muhun. Vaan johonkin... en mä tiedä tarkkaan, mutta sellaiseen työntekijä-Saaraan."

Mutta eivät taiteilijat pysty olemaan pitkään erossa kutsumuksestaan. Saaran tekemä pienoismalli herättää Olavissa vimmaisen luovuuden ja käynnistää tapahtumasarjan, jossa jokainen joutuu pohtimaan peruskysymyksiään uusiksi. Onko parisuhdetta ilman työtä ja onko rakkaus vain taiteellisen yhteistyön sivutuote? Voiko ihmistä erottaa työstään ja intohimostaan? Onko työhön uppoutuminen vain pakokeino olla kohtaamatta todellista arkea?

"Minä olen meistä ainoa joka on skarppina puoli seitsemän! Mä keitän lapsille puuron ja itselle hyvän kahvin! Voi olla että mä olen idiootti, mutta minä olen ainoa täällä joka on elossa!"

Harmonia on komedia työuupumuksesta ja työnarkomaniasta. Se kertoo vimmaisesta pakosta toteuttaa itseään ja kutsumustaan, sekä ihmissuhteista niiden alla. Seinä voi erottaa työhuoneen kodista, mutta kutsumusta ei voi oven suljettuaan jättää työpaikalle.

"Anteeks. Nyt on pakko sanoa, mutta mä pelkään, että se hulluus alkaa taas."

Harmonian on käsikirjoittanut Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho. Harmonia on itsenäinen päätösosa näytelmätrilogiaan, joka on ollut Myllyahon läpimurto ohjaajana ja näytelmäkirjailijana. Trilogia on ollut suosittu niin ammatti- kuin harrastajateattereissa ympäri Suomen ja sen aiemmat osat, Paniikki ja Kaaos, on nähty Jyväskylässäkin. Paniikkia esitettiin AdAstra Teatterin tuottamana vuonna 2009 ja Kaaoksesta kasvoi viime kesän yleisömenestys Korpilahden teatterissa. Harmonia sai kantaesityksensä 2009 Ryhmäteatterissa Myllyahon itsensä ohjaamana. Huoneteatterissa näytelmä nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa harrastajateatterisovituksena.

Harmonia on Huoneteatterin lavalla useasti nähdyn Jani Ahosen (s.1986) esikoisohjaus. Nuoresta iästään huolimatta hän on pitkän linjan teatteriharrastaja, jonka näyttelijäntyötä on viime vuonna voinut seurata Huoneteatterilla Home sweet home –tragikomediassa ja kevään Punahukassa. Muita Ahosen roolitöitä ovat olleet muun muassa Riemurahat sekä Iso ja Vihreä. Laukaan teatterissa aloittaneen Ahosen näyttelijäuralle on kertynyt nelisenkymmentä näytelmää Jyväskylän seudun harrastajateattereissa.

Harmonian rooleissa nähdään Huoneteatteristakin tuttu konkari Tuomas Koskela (mm. Luulosairas, Alastonkuvia) sekä Huoneteatterin lavalla debytoivat pitkän linjan harrastajanäyttelijät Marja Pylkäs ja Joonas Kuusela, jotka ovat tuttuja muun muassa Teatteriyhdistys Kulissin lavalta.

 

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Mika Myllyaho
Ohjaus: Jani Ahonen

Lavastus: Katri Heiskanen ja Jussi Niemelä
Lavastusharjoittelija: Salla Mikkola
Puvustus ja tarpeisto: Raija Niiniaho ja Riku Suonio
Tekniikka: Essi Heinonen ja Arto Saarelainen

Tuottaja: Aino Martiskainen
Apulaistuottaja: Niina Mattola
Graafiset ja valokuvat: Riku Suonio

Assistentti: Annika Miettinen
Taka-assari: Riitta Saarelainen
Harjoituskuiskaajat: Anna Huotari ja Juha Heikkola

ROOLEISSA
Olavi: Tuomas Koskela
Saara: Marja Pylkäs
Aleksi: Joonas Kuusela

 

Seuraa kaaosta Harmonian takana Huoneteatterin blogissa.

Lisää Harmonian valokuvia sekä pressikuvat löytyvät valokuvagalleriasta.

Valokuvia Harmonian harjoituskaudelta löytyy täältä

 

Näytännöt

pe 11.3.201119:00
pe 18.3.201119:00
la 19.3.201119:00
su 20.3.201115:00
pe 25.3.201119:00
pe 1.4.201119:00
la 2.4.201119:00
su 3.4.201115:00
to 28.4.201119:00
pe 29.4.201119:00viimeinen esitys
la 27.8.201118:00 (Seinäjoki)
Näytelmän arvioitu kesto 90