OBLOMOV

ENSI-ILTA 22.9.1996

Käsikirjoitus: Ivan Gontsarov
Sovitus ja ohjaus: Juha Hurme

Ivan Gontsarovin pääteos Oblomov lukeutuu venäläisen kerronnan hienoimpiin saavutuksiin ja on siten yhä edelleen elävää maailmankirjallisuutta. Teos valmistui vuonna 1859.

Päähenkilön mukaan nimetty romaani kertoo "oblomovilaisuudesta" eli patologisesta laiskuudesta, saamattomuudesta ja kaikkien tekojen raukeamisesta tyhjiin. Erakon lailla elelevä kirjailija ei hänkään ollut elämässään tottunut pitämään kiirettä; Oblomovin kirjoittamiseen kului viisitoista vuotta eikä muuta mainittavaa syntynyt ikinä. Antaa Oblomovin itsensä puhua: "Intohimo! Kaikki sellainen sopii hyvin runoihin ja näyttämölle, missä näyttelijät liikkuvat viitta yllään ja tikari kädessään, mutta menevät sitten, surmatut ja surmaajat, yhdessä kapakkaan".

Herra Oblomovin ja hänen mainion palvelijansa Zaharin ("siivoton, juoppo, varas, juorukontti") järjestelmällinen velttous on ensiluokkaista materiaalia erilaisille komediallisille tutkielmille, joiden kautta näytelmä käynnistetään.

Edetessään draama syvenee. Oblomovin monenlaisten vitkuttelujen kautta lupaavaksi puhjennut rakkaus Olga Sergejevnaan valuu sekin hiekkaan - morsiamensa hän menettää parhaalle ystävälleen, toiminnan mies Stolzille! - ja murtunut päähenkilö on sopiva saalis vuokraemäntänsä ahneiden sukulaisten tuhottavaksi.

Oblomov, viiltävä kertomus tyhjiöstä elämän ytimessä, puhuttelee.