KULTALAMPI

(On Golden Pond)
ENSI-ILTA 28.9.1985

Käsikirjoitus: Ernest Thompson
Suomennos: Esko Elstelä
Ohjaus: Kari Paju

Lavastus: Matti Suhonen (Jyväskylän Kaupunginteatteri)
Lavastuksen toteutus: Niilo Oksanen
Puvut: Liisa Eskola
Valaistus: Kimmo Paju
Tehosteet: Kimmo Paju
Järjestäjä: Hannu Castren
Kuiskaaja: Marja Jokimaa
Juliste: Pekka Rita

 

OHJAAJAN SANA

Rakkaat katsojat, lähtekää mukaamme pariksi-kolmeksi tunniksi Yhdysvaltoihin, Mainen osavaltioon, Kultalammelle eläkeläispariskunnan Ethel ja Norman Thayerin luokse. Heidän 42. kesänsä Kultalammella on alkamassa. Voitteko kuvitella? 42 yhteistä kesää. Kuin ihmisen elonkaari, alkaa tämäkin kesä pienen pienien kukkien puhkeamisella ja jatkuu keskikesään voimakkaana kasvun kautena kunnes on kypsä tuottamaan hedelmänsä ja valmis hiipumaan kohti syksyn kuolettavaa kylmyyttä.

Tämä kesä on jollain tavoin erilainen Ethelin ja Normanin kohdalla. Se alkaa tavanomaisesti kaikkine kotiutumiskuvioineen, mutta kesän edetessä tapahtuu yhtä ja toista, joka panee heidät ajattelemaan tiettyjä asioita ja arvoja uudelleen. Mikäänhän täällä ei jatku ikuisesti. Eivätkä mitkään ihmissuhteet ole itsestäänselvyyksiä. Läheisen ihmisen arvo ymmärretään täysin vasta sitten kun häntä ei enää ole.  - Mutta elämä jatkuu Kultalammellakin - vuoden kuluttua on taas uusi kesä, kuikat palaavat. Palaavatko Ethel ja Norman? Sitä ei kukaan tiedä. Eivät he itsekään. Onneksi. Heidän elämänsä Suuri Seikkailu jatkuu arvaamattomine käänteineen ja he haluavat todella kokea yhdessä tuon kaiken mahdollisen täysin tietoisina siitä että joskus tulee luopumisen aika.

Nuoresta iästään huolimatta Ernest Thompson kuvaa vanhemman miehen ja naisen välistä parisuhdetta aidosti, lämpimän huumorin saattelemana ja sentimentoa sopivasti annostellen. Uskoisin näytelmän parhaimmillaan koskettavan, naurattavan, ja itkettävänkin kun sopivasti kohdalle sattuu. Sillä tällaisia Thayerin -pariskuntia löytyy kyllä myöskin meiltäpäin eikä vain USA:n Mainen osavaltion Kultalammelta.

Viihtyisää teatterituokiota toivottaen:
Kari Paju - ohjaaja (Jyväskylän Kaupunginteatteri)

ROOLEISSA:
Norman Thayer Junior: Markku Hannula
Ethel Thayer: Anna-Kaisa Rita
Charlie Martin: Erkki Arrakallio
Chelsea Thayer Wayne: Hellevi Labbart-Gruner
Billy Ray: Ismo Niininen
Bill Ray: Kimmo Paju