LA MANDRAGOLA

ENSI-ILTA 30.6.1982

Käsikirjoitus: Niccolo Machiavelli
Suomennos: Pentti Saarikoski
Ohjaus: Jarmo Inkinen

Lavastus: Paavo Pirttimaa
Musiikki: Tapio Louhensalo
Ohjaajan assistentti: Riittakatrina Manninen
Puvut: Minna Marttila
Naamio: Pirjo Ikonen
Pukujen toteutuksessa auttoivat: Helvi Manninen, Rauha Ritari ja Marja-Liisa Ahonen
Valot: Seppo Salminen
Kampaukset: Ulla-Maija Naappi
Järjestäjä: UIla-Maija Ahola
Kuiskaaja: Leo Levanen
Lavastuksen toteutuksessa auttoivat: Martti Mäkelä ja Matti Rantatalo

MANDRAGOLAN MODERNISUUDESTA

Mandragolan käyntiinpanevana voimana on uskomus, että on olemassa lemmenjuoma, mandragola, jota nauttimalla lapseton nainen tulee varmasti raskaaksi. Juoman käyttöön liittyy kuitenkin varsin voimallinen lisäehto: se mies kuolee, joka ensinnä makaa juomaa nauttineen naisen kanssa. Tästä syystä on esimerkiksi sopuisien avioparien varsin viisasta käyttää jotakuta heille merkityksetöntä henkilöä aviomiehen sijaisena tässä ensimmäisessä kanssakäymisessä, koska aviomies voi olla vaimonsa kanssa turvallisesti sen jälkeen, kun mandragolan myrkky on tässä ensikontaktissa imeytynyt sijaiseen.

Uskomus mandragolajuoman ihmeitätekevästä vaikutuksesta on aikanaan antanut kosolti mahdollisuuksia purkaa esimerkiksi järkiavioliitoista ajoittain syntyviä emotionaalisia ja muita paineita. On myös tapahtunut, että juoma edelläkerrotulla tavalla käytettynä on ratkaissut myös lapsettomuudesta kärsivien ongelmia. Tämä keskiajan koeputkilapsi-instituutio vaati renesanssiajan Italiassa myös oman virkamieskuntansa, omat byrokraattinsa: tarvittiin neuvokkaita palvelijoita, jotka palkkiota vastaan järjestelivät lääkintätilaisuuksia ja myrkynpoistohappeningeja.

Mandragola on komediallinen, osin farssahtavakin ajankuva vanhasta Firenzestä. Tämän tarinan rinnasteisuutta omaan aikaamme on turhaa lähteä konkreettisesti karakterisoimaan, koska moinen havainnollistaminen tekee vain alakuloiseksi: näinkö vähän olemme todella oppineet runsaassa neljässäsadassa vuodessa?

- Jarmo Inkinen -

ROOLEISSA:
Callimaco: Markku Häkkinen
Siro: Erkki Arrakallio
Nerra Nicia: Jouko Haapala
Ligurio: Reijo Paananen
Sostrata: Paula Kalliola
Veli Timoteo: Aimo Salonen
Lucrezia: Hellevi Labbart-Gruner