KYLÄN KEVÄT

Laulunäytelmä
ENSI-ILTA 5.9.1980

Käsikirjoitus: Harri Tapper
Ohjaus: Jarmo Inkinen

Ohjaajan assistentti: Jouko Haapala
Musiikin harjoitus ja johto: Matti Vasunta
Lavastus: Yrjö Tapper (Tampereen teatteri)
Valaistus: Seppo Salminen
Järjestäjä: Ulla-Maija Ahola
Kuiskaaja: Aila Kanto
Naamiot: Pirjo Ikonen
Lavastuksen toteutus: Kalevi Lahtinen

 

Näytelmä Kylän Kevät kertoo sydänmaalaisesta Vähätjoen kylästä. Vähätjoella asuu enää kahdeksan aikuista ihmistä. Koulu on jo lakkautettu ja kauppa on vaarassa. Kylä näyttää elävän tuhoutumisuhkansa edessä. Kylän asukkaat ovat kansanharmaita suomalaisia. He vaikuttavat taitamattomilta ratkaisemaan tilannettaan. He ovat kuitenkin aitoja, ja heidän annetaan puhua murretta. Pian huomataan, että he taitavat sellaista, mitä kaikki kansalaisemme eivät enää osaa. Heillä on elämisen taitoa, minkä he ovat oppineet "entysiltä kansoilta" eli aiemmin eläneiltä sukupolvilta. Kylä ymmärretään vuosisatojen kuluessa muotoutuneeksi malliyhteisöksi, kulttuuriarvoksi, mitä ei missään tapauksessa saisi menettää.

Koska näytelmä kertoo kaukana olevasta kylästä ja sen lisäksi ihmisistä, jotka osasivat elää, näytelmässä on sadunomaisia piirteitä.

Kyläaiheen lisäksi Kylän keväässä etenee kevään teema. Maaseudun ihmiset ovat aina tahtoneet tarkkailla luonnon merkkejä. Näytelmän kohtaukset seuraavat toisiaan kuin kevät etenisi niissä, ikäänkuin ne tapahtuisivat erilaisissa säissä. Kesät käsitetään kesyttämättömäksi luonnon tapahtumaksi, jopa niin, että se tuo teokseen musiikin. Opettaja Matti Vasunta on säveltänyt näytelmään parikymmentä laulua. Eräät näistä ilmentävät luonnon tunnetta sellaisenaan, toisissa eläydytään hellästi asukkaan tilanteeseen, kolmansissa ollaan hullunkurisia ja peräti vallattomia. Vähätjoen kylällä on myös oma marssinsa.

Kevään teema voimistuu edetessään ja haastaa kyläläisiä kypsymään ratkaisussaan.

Sen johdosta, että näytelmässämme kerrotaan kyläyhteisöstä ja koska siinä halullisesti tarkkaillaan luontoa, sen esittäminen varsin hyvin sopii aloitettavaksi ympäristövuonna.

- Harri Tapper -

 

ROOLEISSA:
Lasse: Arto Nybom
Hanna: Salme Jääskeläinen
Voitto: Jouko Haapala
Mari: Sirkka Penttinen
Opettaja: Nestor Strengell
Silja: Marjo Tiainen
Usko: Matti Rantatalo
Maisteri: Pauli Kanto