LASINEN PYYKKILAUTA

ENSI-ILTA 7.3.1997

Marko Tapion romaanista dramatisoinut: Pasi Luhtaniemi
Ohjaus: Tiina Luhtaniemi

Lavastus: (suunnittelu) Riitta Piltonen, (toteutus) Jaana Pasanen
Valot: Arto Saarelainen
Puvustus: työryhmä
Tuottaja: Pasi Luhtaniemi
Pianisti: Riikka Hihnala

Keski-Suomen kulttuuri olisi paljon köyhempi ilman saarijärveläisiä Vihtori ja Aino Tapperia (o.s. Virta). Heidän poikiaan olivat Marko, Kain, Harri ja Yrjö. Taiteilijoita kaikki: Marko kirjailija, Kain kuvanveistäjä, Harri kirjailija ja Yrjö lavastaja. Mutta - kuten Saarijärven Pullistuksen hiihtokisoissa - ensimmäiseksi tuli Marko.

Werner Söderström julkaisi Marko Tapion esikoisteoksen Lasinen pyykkilauta 1952. Teoksen alaotsikko oli "romaani äidistä ja pojasta". Vaikka kritiikki kiittikin teosta vakuuttavana esikoisteoksena, ja Tapio nimettiin F.E. SIllanpään perilliseksi, kerronnan modernismi ei vielä sopinut suomalaisen proosan valtavirtaan. Elettiin yhä realistisen kansankuvauksen aikaa.

Marko Tapion romaanitaide ansaitsee tulla lihaksi näyttämöllä. Siksi Lasinen pyykkilauta. Mutta erityisesti romaani piti sovittaa näyttämölle sen nöyryyden takia. Tapion ihminen katoaa luontoon; hän toteuttaa nykyihmisen unen ja rukouksen: On mieletöntä kuvitella, että ihminen olisi jotain muuta ja ylevämpää kuin luontokappale, hämähäkki seitteineen nurmikon mättäällä, sileäksi hankautunut kaarnapala rantahietikolla.

- Pasi Luhtaniemi -

ROOLEISSA:
Kunnar: Samu Koski
äiti: Sinikka Pasanen
Otto-setä: Kalle Vastamäki
Kirsi, sotaleski: Johanna Tirronen
Ilona: Minna Hakkola
Timo: Toni Rauma
everstin ääni: Lauri Laakso
Vanha Kunnar: Kyrö Kalmari
Vanha Ilona: Anna-Kaisa Rita