RAKASTUNUT RAMPA

ENSI-ILTA 4.12.1997

Käsikirjoitus: Joel Lehtonen
Sovitus ja dramatisointi: Jorma Pollari
Ohjaus: Eino Airo
Tanssi: Johanna Arposuo
Valot ja äänet: Juha Asikainen ja Risto Piispanen
Puvut: Anneli Arposuo ja Laila Nurminen
Järjestäjät ja rakenteet: Kimmo Fager ja Alpo Tuominiemi
Juliste ja käsiohjelman kansi: Pekka Rita
Musiikki: Sergei Rahmaninov

Itsenäisyyden juhlavuonna tarina suomalaisesta, joka myös on "laulun arvoinen". 80-vuotias Suomi-neito kantaa helmassaan yhä samanlaisia kärsiviä ja kellarissaan huikeita unelmia rakentavia ihmispoloja. Jokaisella on kai silti oikeus rakkauteen tai ainakin sen haaveeseen.

Unelmat ovat kaikille yhtä kauniita, niin rikkaille kuin köyhillekin. Tämän Sakriksen unelma ei koskaan toteutunut - ei ainakaan vielä...

"Korutonta realismia, yksinkertaista runoutta ja miehekästä ymmärtämystä; kyttyräselkäisen surkimuksen ja mieleltään tylsyneen turvakodin hoidokin rakkaustarina; kertomus sosiaalisten olojen maahan nujertamasta ihmiskurjasta, jonka kuvitelmat uudesta ihmisestä ja uudesta yhteiskunnasta ovat groteskissa ristiriidassa todellisuuden kanssa.

Rakastunut rampa ilmestyi v. 1922. Maailmansodan lisäksi Lehtonen oli kokenut sodan omassa maassaan, omien kansalaisten kesken. Haavat eivät koskaan parantuneet. Itsenäisen Suomen ensiajat eivät näyttäneet sen paremmilta, kun määrääviksi nousivat alkukantaiset voimat, itsekkäimmän taloudellisen ja poliittisen keinottelun säestäminä, nektarinaan pontikka ja pirtu.

Monet vuosisadan alun yltiöyksilölliset antikristukset olivat 1910-luvun mittaan päätyneet Damaskokseensa: Eino Leino, L. Onerva ja Aarni Kouta nöyrtyivät ja ajautuivat lähelle teosofiaa. Lehtonen pysyi kieltäjänä loppuun saakka, mutta jotenkin hän painui polvilleen. Yksi mahdollisuus oli kuolema, ja symbolisella tasolla sen toteuttaa Rakastunut rampa - Sakris Kukkelman - hirttäytyvä kipujen mies." 

- Pekka Tarkka, Kodin suuret klassikot, Weiling - Göös 1986) -

Rakastunut Rampa -näytelmä omistetaan keväällä -97 edesmenneen harrastajanäyttelijä Olavi Arposuon muistolle. Hänelle Sakris Kukkelmanin rooli kirjoitettiin, nyt unelman toteuttaa ryhmä hänen parhaita ystäviään Hannu Paananen, Eino Airo ja Jorma Pollari. Ollin tytär Johanna tanssii ja vaimo Anneli ompelee.

ROOLEISSA:
Sakris Kukkelman: Hannu Paananen
Nelma: Sari Haapasalo
Mimmi: Johanna Arposuo