BRUNO

ENSI-ILTA 27.11.1998

Tiina Kailan romaanin pohjalta
Dramatisointi ja ohjaus: Anne Saastamoinen

Assistentti: Annukka Töyri
Puvustus: Liisa Eskola
Pukujen toteutus: Liisa Eskola, Laila Nurminen, Anri Suuronen, Anneli Arposuo ja Mirja Mäkelä
Lavastus: Jarmo Kurki
Valot: Arto Saarelainen, Jarmo Kurki ja Antti Vanhanen
Tehostemestari: Markus Pulkkinen ja Studio Ateljee-Jee
Valo- ja äänitekniikka: Antti Vanhanen
Kuoron johto: Nina Dunder
Koreografia: Samuli Järvinen
Maskeerauksen suunnittelu: Kati Sorsa
Tuottaja: Hellevi Labbart
Rekvisiitta: Hannele Enervi-Niemelä
Järjestäjä: Petra Toropainen
Valokuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Juliste ja käsiohjelma: Pekka Rita

 

OTE OHJAAJAN TYÖVIHOSTA:

10. lokakuuta 1998
Muistelin juuri omaa historiaani 40-vuotiaassa Huoneteatterissa. Olen häärinyt teatterilla viitisen vuotta, milloin kirjoittajana ja ohjaajana, milloin tuottajana ja assistenttina. Tajusin äkkiä, että kaikkein mieleenpainuvimmat työni liittyvät tavalla tai toisella avaruuteen, aurinkoon ja valoon. Savijalkatähti kertoi vanhasta ja dementoituneesta neuvostokosmonautista, joka mielikuvissaan toisteli käyntiään kuussa. Hänen muistinsa terävät hetket kuitenkin paljastivat, ettei mitään kuumatkaa koskaan tehty. Se oli suurvaltapolitiikkaa ja silmänlumetta. Kosmonauttia näytteli ikimuistettavan ihanasti Hannu Paananen.

Suomalaiseen kansantarustoon perustuva musiikkinäytelmä, Solamo, kertoi kahden veljeksen kosioretkestä Pohjolaan. Koska naiset hamusivat aurinkoa taivaalta, joutuivat veljekset takomaan Aurinkolippaan, joka varastoi valon ja lämmön pimeän ja kylmän talven varalle. Pohjolan vahvoja akkoja näyttelivät koko keholla ratkiriemukkaasti Pirjo Laiho ja Annukka Töyri. Markus Pulkkisen säveltämä musiikki palautuu vieläkin mieliin. "Aurinko istuu kultaiseen kelkkaan..."

Nyt juhlanäytelmä Bruno, joka etsii valoa, vie kohti Kopernikuksen auringonnousua ja vieläkin pidemmälle, äärettömyyteen. Olin onnekas saadessani nimirooliin karismaattisen ja taitavan Petri Kaihojan ja pukusuunnittelijaksi Liisa Eskolan, joka sai kankaat elämään ja toi renesanssin lähelle ihoa. Jarmo Kurjen taiteellisella silmällä ja käden taidolla syntyivät lavasteet. Ja kaiken takana puheenjohtaja Raili Kivelän sydämellinen hymy.

Joku sanoi minulle kerran, että sinun näytelmissäsi on aina tähti. Ehkä hän oli oikeassa. Minä seuraan sitä tai se seuraa kulkuani. Sitä paitsi olen saanut tehdä töitä ihanien ja osaavien ihmisten kanssa. Minun silmissäni he ovat tähtiä. Olen kiitollinen.

"Monet ovat ne, jotka haluavat viisautta, mutta harvat ovat ne, jotka sitä etsivät. Nämä harvat ohjaavat aluksensa kauas pois syntymämaastansa, uskaltautuvat aaltojen valtaan, levittävät purjeensa taivaan tuulille. Pian, aivan pian on pieni alus ulkona merellä, ja joka hetki uhkaa myrsky upottaa sen valtameren syvyyteen." (Brunon sitaatti laivasta teoksesta De gl´heroici furori, 1585)

-Anne Saastamoinen-

ROOLEISSA:
Giordano Bruno: Petri Kaihoja
Jerome Besler: Samuli Järvinen
Giulia: Annukka Töyri
Marie: Kati Sorsa
Gianni: Teo Laitinen
Florio | Kirjuri: Janne Tiikkainen
Rouva Nostiz: Anna-Kaisa Rita
Herra Nostiz | Inkvisiittori: Pekka Rita
Zuane | Veli 2 | Päällysmies: Anssi Leinonen
Gohorry | Veli 1 | Jaarli: Esa Valkila
Pico | Vartija: Jouni Jyllinmaa
Underhill | Yli-inkvisiittori: Lauri Laakso
Akka | Siivooja: Anri Suuronen
Luentosaliyleisö: Anssi Leinonen, Jouni Jyllinmaa ja Pekka Rita
Kuoro | Muistinteatterissa ohikulkijoita | Kansanjoukko: Kreeta Hämäläinen, Maija Soikkeli, Hanna Valtonen, Kati Sorsa, Jonna Moisala, Marjaana Markkanen, Anne Alanko, Jouni Jyllinmaa ja Janne Tiikkainen