VETELYS

ENSI-ILTA 6.7.1964

Käsikirjoitus: Hugo Raudsepp
Ohjaus: Erkki Pajala
Lavastus: Sergei Pakarinen

 

OHJAAJAN SANA

Tämänkertainen kesäteatterinäytelmämme on eestiläisen kirjailijan Hugo Raudseppin "Vetelys", mitä pidetään yhtenä hänen parhaista näytelmistään. Hugo Raudsepp syntyi 10.7.1883 Tarton maalla Vaimastveren pitäjässä. Lopetettuaan opintonsa v. 1900 hän siirtyi sanomalehtialalle missä hänet tunnettiin henkevänä ja tuotteliaana pakinoitsijana kunnes hän sairauden vuoksi jätti sanomalehden ja antautui näytelmäkirjailijaksi.

Tässä muutama hänen parhaista näytelmistään: Amerikan Kristus v. 1926, Sinimadria v. 1927, Mikumärdi v. 1929, Siunattu kaistapäisyys v. 1933 ja Vaaleanpunaiset silmälasit v. 1934. Siis hyvin tuottelias myös näytelmäkirjailijana. Hänestä sanotaan: Eestin kansanomaisen realismin ja kansallisen komedian luoja. Ja - ajallisesti hänet rinnastetaan nuor-Eestin liikkeen huomattavimpien edustajien kanssa. Mutta hän ei ole kätkeytynyt esteettisten tai eetillisten verhojen taa, vaan on pyrkinyt kuvaamaan aikaansa ja huvittamaan ihmisiä. Ja ehkä juuri tästä syystä hänen 30-luvun tuotannossaan on niin paljon yleisinhimillisiä ja kansanomaisia piirteitä, että ne jäävät pysyvästi Eestin omaksi näytelmäkirjallisuuden omaisuudeksi. Ja hän itse on saavuttanut paikan sellaisten klassikoiden kuin Vilden ja Kitzbergin rinnalla.

Vetelys on keskustelunäytelmä eikä siis paras mahdollinen kesäteatteriin. Sillä musiikki, tanssit, suuret joukot ja tappelut ovat ulkoilmanäytelmien etuja. Mutta korjataksemme tätä puutteellisuutta (Vetelys on kirjoitettu sisäteatteriin) olemme liittäneet kisailut, tanhut ja kylänväen mukaan mitä alkuperäisnäytelmässä ei ole. Toivomme Teidän viihtyvän seurassamme.

- Erkki Pajala -

ROOLEISSA:
Mari, Näsnärudan emäntä: Martta Joutsi
Kustav, hänen poikansa (Vetelys): Esko Pesonen
Joosep, renki: Antti Syrjälä
Maali, palvelustyttö: Etta Liisa Kunnas-Lappalainen
Tanel, Ristmetsän isäntä (Kirkkoväärti): Oskar Pulkkinen
Tiiu, hänen tyttärensä: Pirkko Tuomainen
Eedo, paimenpoika: Esa Blomberg