Tekstit aiheella: Taide


Väliaika

Kirjoittaja: Tiina Lempiäinen-Trzaska - 08.04.2016

Väliaika

Kestääkö se?

Pidättelin henkeä, kun kolme miestä roikkui huvilan seinään kiinnitetyn ripustusparrun varassa. Miehet testasivat virittelemäänsä systeemiä ennen kuin ainakin sata kiloa painava mosaiikkiteos Väliaika ripustettiin Taidekeskus Järvilinnassa huvilan portaikon seinään.

Työhuoneella palettini oli pitkin lattiaa ja se peitti myös kaikki mahdolliset pöytätasot – mosaiikin palasia oli rasioissa lajiteltuina värien, tekstuurien ja muotojen mukaan. Tummia ja vaaleita. Kiiltäviä ja lasittamattomia. Isoja ja pieniä. Kolmioita ja nelikulmioita. Epämääräisiä muotoja. Lasihelmiä. Mosaiikkilaattoja. Lasilaattoja. Klinkkeri- ja kaakelilaattoja. Rikottuja ja ehjiä. Löysin tarkoitukseen sopivia värejä ja tekstuureja vähitellen. Ostin ja sain, kun monet tuttavat sekä tuntemattomat lahjoittivat autotalleihin ja varastoihin remontin jäljiltä kertyneitä, ylimääräisiä laattoja. Kiitos! Kaikki tuli tarpeeseen.

”Kun ehjää rikotaan”, huokaisi eräs rouva nähdessään työhuoneellani vielä keskeneräisen mosaiikin. Kieltämättä ajattelin joskus itsekin heilauttaessani vasaraa, että on aika nurinkurista rikkoa saadakseen uutta ja ehjää. Toisenlainen näkökulma materiaalin herättämiin tuntemuksiin avautui, kun eräs vierailija aikansa ihasteltuaan kimmeltäviä mosaiikkilaattoja kahmaisi äkisti niitä rasiasta kourallisen ja sujautti vaivihkaa taskuunsa.

Naamioita, kolme tuolia, valokeila, varjot, sähköjohto, verho, pimeys. 

Jyväskylässä yksi mielipaikoistani on Huoneteatteri, jonka vahvaa henkeä ja ainutlaatuista tunnelmaa olen kiinnittänyt pala palalta näkyväksi mosaiikkiin. Huoneteatterilla olen saanut ihmetellä elämän hurlumheitä ja ihastella yllättäviä tilaratkaisuja, nauraa tikahtumiseen asti, mutta kokea myös myötäelämisen riipaisevia hetkiä. Olen saanut tuntea olevani vahvasti kiinni elämässä.

Väliajalla näyttämön aika pysähtyy. Vaikka aika siirtyy yleisön mukana puheensorinan täyttämään lämpiöön, jotain merkityksellistä näyttämölle jää: tyhjät tuolit odottavat istujaa ja spottivalo etsii kulkijaa, joka on hävinnyt hetkeksi verhojen hiljaiseen pimeään.

Mosaiikkiteos Väliaika (2013) on esillä Taidekeskus Järvilinnan huvilassa.

Kristiina Lempiäinen-Trzaska

 

Kirjoittaja on kuvataiteilija ja työskentelee Taidekeskus Järvilinnassa.

Kuva W. H. Trzaska

 

Teksti on julkaistu aiemmin Järvilinnan taiteilijat ry:n Kulmilla-lehdessä

nro 1/2016.

Linkki   http://issuu.com/kulmilla/docs/kulmilla_1_2016

 

 

 


Muokattu: 2016-04-08

 

 


Muokattu: 2016-04-08