Kanto – Saaristo – Hast

Veriruusut

”Meillä ei oo muuta menetettävää kuin kahleemme. Vallankumouksesta ei saa ny jäädä kukaan syrjään ja naiset on mukana siinä kun miehekkin. Ja minä vannon, että tätä minä en riisu, ennen kun vallankumous on voittanu ja valta on työväellä.”
- Sigrid Suovanen, 15 vuotta, Walkeakosken naiskaarti 1918

Sigrid ja Martta ovat paperitehtaan tyttöjä Walkeakoskelta, Lauha ja Lempi puuvillatehtaan tyttöjä Tampereelta. Tehtaat sulkevat ovensa, kansa näkee nälkää ja jakaantuu punaisiin ja valkoisiin. Sota on väistämätön ja suomalaisen naisen rooli sodassa erilainen kuin koskaan ennen. Veriruusut kuljettaa sekä tytöt että katsojan läpi sodan raateleman Suomen aina Lahden vankileirille saakka, missä monen punaisen naisen ja miehen elämä päättyi vuonna 1918.

Veriruusut on ronskilla huumorilla maustettu koskettava tarina sadan vuoden takaisesta Suomesta. Mikä on nuorten työläisnaisten ja tehtaan tyttöjen kohtalo, kun vallankumouksen ja sisällissodan tuulet hyökyvät heidän ylitseen?

Jyväskylän Huoneteatterin Veriruusuissa yhdistyvät sata vuotta sitten Suomen kahtia repineen sodan tarina sekä yhden Suomen vanhimman ja vahvimman harrastajateatterin 60-vuotinen intohimo tuoda näyttämölleen koskettavia ja ajankohtaisia tarinoita.

HUOM! Näytelmän esitysajat vaihtelevat. Iltanäytökset alkavat lauantaisin ja keskellä viikkoa jo klo 18.