Tekstit kirjoittajalta: Henna Takala


39 askelta – dekkarikas komedia

Aihe: 39 askelta - Kirjoittaja: Henna Takala - 21.11.2019

39 askelta – dekkarikas komedia 

Jyväskylän Huoneteatteri. Ohjaus Jani Ahonen. Rooleissa Marjut Matala, Pasi Ikonen, Aki Reinikainen ja Reetta Simonov.

Vauhdikas takaa-ajo Lontoosta Skotlannin nummille ja takaisin Lontooseen. 1930-luvulle sijoittuva, John Buchanin 39 askelta romaaniin perustuva näytelmä teki läpimurtonsa Lontoossa vuonna 2006 Patrick Barlown ohjaamana. Samaisesta romaanista on myös tehty elokuva 1935, jonka ohjasi Alfred Hitchcock.

Lontooseen palannut Richard Hannay tylsistyy kotonaan. Itseänsä viihdyttääkseen hän päätyy Lontoon Palladium- teatteriin esitykseen, mistä hänen omaksikin yllätyksekseen matkaan tarrautuu salaperäinen Annabella Smith. Smith kertoo Hannaylle pakenevansa vaaraa yrittäen päästä Skotlantiin Alt na Shellachiin salaperäisen professori Jordanin luo. Smith ehtii raottamaan matkansa tarkoitusta Hannaylle, mutta ennen kuin koko totuus selviää Smith saa puukosta selkäänsä ja menehtyy Hannayn syliin. Tästä alkaa Hannayn vauhdikas matka kohti Alt na Shellachia poliisit kintereillään. Matkaan lähdetään junalla ja päädytään Skotlannin nummille seikkailemaan. Matkan varrella Hannayn käsipuoleen tarttuu vielä uusi daami, Pamela. 

Näytelmässä on yli 40 roolia, mutta kaikki roolit hoidetaan vain 4 näyttelijän voimin. Näyttelijöiden muuntautumiskykyä mitataan nopeasti vaihtuvilla rooleilla ja tapahtumapaikoilla. Pienellä ryhmällä toteutettu hulvaton näytelmä pursuaa kuivahkoa brittihuumoria, jota sävyttää mukavasti savon ja Jyväskylän murre tehden rooleista entistä omalaatuisempia. Loppua kohden näytelmä parantaa kuin sika juoksuaan. Lopussa nauru tulee jo kyynelten saattelemana. Jopa tällaiselle kokemattomalle teatterissa kävijälle näytelmän katsominen oli suuri nautinto. Ehdottomasti katsomisen arvoinen näytelmä! 

Kirjoittaja on Henna Takala, teatteriharrastamisen keltanokkien keltanokka - teatterikokemukset ovat laskettavissa yhden käden sormilla.