Ulkohuoneteatteria Laajavuoressa - mitä tapahtuu kulissien takana

Aihe: - Kirjoittaja: Jenna - 24.08.2015

Long time no see!

Kesä(teatterikausi) tuli ja meni, ja nyt on aika kelata filmiä hieman taaksepäin ja katsoa mitä kesän aikana oikein tapahtui! Lyhyesti: Huoneteatteri siirtyi kesän ajaksi vuosikymmenien tauon jälkeen ulos tarjoamaan Keski-Suomen kesäteatterinälkäisille katsojille kesäteatteria; Erika Hastin ohjaaman ja "keskisuomalaistaman" näytelmän Kalenteritytöt. Paikkana ja yhteistyökumppaninamme toimi Laajavuori, jonka lisäksi teimme yhteistyötä myös mm. Teatteri Eurooppa Neljän, Keski-Suomen Marttojen, Jyväskylän Teatteriminnojen sekä Keski-Suomen syöpäyhdistyksen kanssa. Näytelmän ensi-ilta oli 4.7. ja viimeinen esitys 23.8., eli eilen. Esityskauden valmisteluista, niin työryhmän kuin taustajoukkojenkin, saisi varmasti aikaan monia blogimerkintöjä, mutta keskitytään tällä kertaa vain yhteen näytökseen ja sen valmisteluihin sekä kulissien takaisiin tapahtumiin!

Näytöksen valmistelut alkoivat noin kahta tuntia ennen näytöksen alkua, eli tässä tapauksessa viiden pintaan. Järkkärit hakevat liivinsä toimistosta (=pukkarista) ja lähtevät tekemään työtään, joka oli järjestyksen ylläpitämisen lisäksi mm. lavasteiden kokoaminen, lipunmyyntitarvikkeiden kantaminen lipunmyyntikoppeihin, autojen ohjaaminen parkkialueella, pomppulinnan käynnistäminen/sulkeminen (oma suosikkini!), veden luuttuaminen pois näyttämöltä, tuoreiden koivunoksien hakeminen ja katkominen sekä lipunmyyjien auttaminen teknisissä ongelmatilanteissa (tämä tuli tutuksi..). Töitä kyllä riitti!

Lipunmyynnissä työskenteli kesän aikana noin kymmenkunta ihmistä, joista yhdestä ehdin napata kuvankin! Kuvassa Katja näyttää oikeaoppisesti esimerkkiä laskemalla pohjakassan. Yleensä ottaen pienistä teknisistä ongelmista huolimatta lipunmyynti onnistui koko kesän ajan sujuvasti ja nopeasti kahden myyntikopin sekä kärsivällisyyden avulla!

Joka näytöksessä oli myös kaksi tekniikkavastaavaa; "yläteknikko" (kuvassa), joka vastasi äänien miksaamisesta äänikopista käsin, sekä "alateknikko", jonka tehtävänä oli varmistaa, että näyttelijöiden mikit toimivat ja tarvittaessa huoltaa ne käyttökuntoon näytöksen aikana. Kaikilla näyttelijöillä oli lavalla ollessaan mikit, jotta äänet kantaisivat Laajavuoren koko isoon katsomoon mahdollisesta sateesta ja tuulesta huolimatta. Säät olivat onneksi puolellamme näytöksien aikana, sillä yhtään näytöstä ei jouduttu perumaan sään vuoksi, ja vain muutaman kerran satoi hieman rankemmin näytöksen aikana.

Näyttelijät valmistautuivat kaikki hieman omassa tahdissaan, kuitenkin niin, että kaikki kerkesivät käymään maskeerattavana Anniinan taitavissa käsissä. Pukuhuonetilana toimi parakki, joka oli samalla myös toimisto, joten välillä tuli ahdasta! Onneksi sopu sijaa antaa, ja näyttelijät olivatkin tottuneet pukkarissa jatkuvasti ramppaaviin järkkäreihin, lipun- ja käsiohjelmienmyyjiin sekä esimerkiksi minunlaiseeni paparazziin. Omien tarpeistojensa paikalleen laittamisen ohella näyttelijät kokosivat järkkäreiden avustuksella näytelmän lavasteet, sillä Kalenteritytöt ja TE4:sen Kekkonen vuorottelivat lavalla koko kesän ajan, ja tästä syystä lavasteet piti vaihtaa aina vuoron vaihtuessa.

Esityksessä monilla näyttelijällä oli monta kiireellistä vaatteiden vaihtoa, joihin he olivat kehitelleet kukin omia keinojaan; osa puki seuraavan asukokonaisuuden ensimmäisen alle, osa taas sai pukeutumisapua muilta näyttelijöiltä. Kuvissa Eetu näyttää, kuinka homma hoidetaan: ensin odotetaan lähtövalmiina, ja hetken päästä Iipillä onkin asu jo vaihdettu! Juuri nämä ihastuttavat mattinykäs-asut tuottivat monelle näyttelijälle haasteellisia vaihtoja, varsinkin jos asut olivat kastuneet sateessa. Mielestäni ne olivat silti kaiken sen vaivan arvoisia, niin hienoja ne olivat!

Näyttämön takana joillakin oli kiire, joillakin ei-niin-kiire.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Väliajalla ahkerat kalenterien- ja käsiohjelmienmyyjät kiertelivät yleisön joukossa. Kuten näytelmässä, Kalenteritytöt poseerasivat kalenterissa, mutta toisin kuin näytelmässä, oikeaan kalenteriin ei otettu hupikuvia, vaan kauniita mustavalkoisia kuvia näyttelijöistä ja muista työryhmän jäsenistä. Kuvat otti valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kalentereiden tuotto menee Keski-Suomen syöpäyhdistyksen vertaistukitoimintaan, ja näitä kalentereita pystyy ostamaan Huonikselta koko syksyn ajan niin kauan kuin tavaraa riittää. Ja tasapuolisuuden nimissä Hanna-Kaisa kuvasi myös näytelmän salskeat miehet, kuten kuvasta näkyy! Käsiohjelmista taas löytyy muutama Marttojen resepti, jotka kannattaa ottaa talteen!

Väliajan tarjoilusta vastasivat ihanat Jyväskylän Teatteriminnat. Tarjolla oli niin suolaista kuin makeaakin, ja varsikin makkarakoju veti ihmisiä reippaasti puoleensa! Väliajan jälkeen he ruokkivat myös raskaan työn raatajat.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kalenteritytöt- ja pojat sekä taustajoukot haluavat kiittää katsojia kesästä 2015! Nyt alkaa purku-urakka ja valmistautuminen syyskauden ensi-iltoihin: Maaninkavaaran (ensi-ilta 18.9., ohj. Tarja-Liisa Qvintus) sekä Kolmen apinan (ensi-ilta 6.11., ohj. Matti Tolvanen) liput ovat jo myynnissä osoitteessa http://www.netticket.fi/events_list.php?mID=40 Hyvää loppukesää ja nähdään syksyllä Huoneteatterilla!

Kesäterveisin Jenna

 

 

 

 

 


Muokattu: 2015-08-24