Tekstit aiheella: Huokausten laakso


Havaintoja ja ajatuksia Huokausten laakson roolitustilaisuudesta

Kirjoittaja: Katja Paju - 03.06.2020

Roolitustilaisuus

Huoneteatterille on tiistaina saapunut kaksikymmentä Huokausten laaksossa näyttelemään halukasta huonislaista. Näytelmä on itsenäinen jatko-osa Skavabölen pojat- näytelmälle, joka nähtiin Huoniksella keväällä 2019. Huokausten laakso tulee valottamaan Skavabölen poikien tarinan taustoja. Eevert, nuorempi veljeksistä, löytää äidin päiväkirjan ja sitä kautta menneisyys, ja nykyisyys, alkaa jäsentyä uudella tavalla.

Huokausten laakson ohjaa Matti Tolvanen, teatteri-ilmaisun ohjaaja ja elokuvakäsikirjoittaja, jonka neljäs ohjaustyö Huoneteatterille Huokausten laakso on. Edelliset näytelmät ovat olleet Kolme apinaa, Elviksen keittiö ja Skavabölen pojat, jotka kaikki ovat saaneet osakseen kiitosta.

Tunnelma tilaisuudessa on aluksi odottava. Luulen, että ihmisiä jännittää, vaikka kukaan ei vaikutakaan silmin nähden hermostuneelta. Ainakin minua jännittää. Kun Raili Kivelä on aulassa saanut aikataulu-infon kerrotuksi, siirrytään salin puolelle. Matti Tolvanen esittelee lyhyesti näytelmän ja itsensä, jota seuraa lyhyt esittelykierros myös hakijoiden osalta. Roolia hakemassa on harrastajia sadan ja yhden ensi-illan skaalalta. 

Esittelykierroksen jälkeen ohjaaja pyytää hakijat lavalle järjestäytymään miesten ja naisten joukoksi paremmin hahmottaakseen miten lähdetään liikkeelle. Näytelmään haetaan tässä kohtaa kuutta miestä ja kuutta naista. Sitten hän pyytää noin kolmannesta jäämään ja muita siirtymään lämpiön puolelle.

Ensimmäinen porukka saa kohtauksen käsiinsä. Siinä pääosassa ovat lapset. Ensin kohtaus vain luetaan läpi. Sitten ruvetaan näyttelemään. Kohtauksessa on ohjeita paranteeseissa, joista näyttelijät saavat osviittaa kuinka lavalla likkua. Kaikki vaikuttavat hyvin innostuneilta. Jossain kohtaa unohdan jo ihan täysin, että ei olla harjoituksissa vaan koe-harjoituksissa. Kaikilla tuntuu olevan niin hauskaa!

 

 

 

Jossain kohtaa ohjaaja kiittää, kehuu porukkaa ja käy nyt pyytämässä lämpiöstä uudet ihmiset lavalle. Ensimmäinen porukka menee nyt vuorostaan odottelemaan Café Idan puolelle. Selvästi jännitys on purkautunut ja nyt lämpiön puolelta alkaa pulputa salin puolelle iloista puheensorinaa.

Toinen porukka harjoittelee eri kohtausta. Siinä henkilöt ovat täysi-ikäisyyden kynnyksen molemmin puolin. He ovat lähdössä keikkaamaan kahvilaa. Kohtaus on hyvin erilainen edelliseen verrattuna, ja porukkakin on nyt pienempi. Silti sama uppoutuminen tapahtuu tässäkin. Unohdan, että ollaan koe-esiintymisessä. Ohjaaja myös ohjaa näyttelijöitä. “Ole kaatumaisillasi koko ajan taakse päin.” ja nousee itse esimerkinomaisesti ylös horjumaan. “Kokeile agressiota.” “Olet kertoja, katso minua.” Rooleja vaihdetaan niin kuin edellisessäkin porukassa, niin että ainakin miltei jokainen tekee jokaista roolia. Sitten taas jossain vaiheessa ohjaaja kiittää, kehuu ja käy pyytämässä loputkin kokelaista lavalle.

Hauska nähdä miten hahmot syntyvät niin nopeasti, erilaisina. Jotkut saavat heti kiinni jostain tietystä hahmosta. Oma karisma kytkeytyy päälle yhtäkkiä. Improvisaation hersyviä osumia. Tunnelma on hektinen, mutta hyväntuulinen ja kannustava.

Kahdeksan aikaan kaikki ovat olleet lavalla. Nyt ohjaaja ottaa ylös heidän yhteystiedot ja valokuvan kännykällä. Yhteystietojen yhteyteen hän pyytää kirjoittamaan myös tiedon äänialasta, jos sellainen on tiedossa, sekä sirkukseen viittaavista erikoisharrasteista. Istun aika lähellä tietokonetta, jolle tiedot kirjataan ja kuulen, että eräillä naisilla on taipumusta parrakkuuteen. Tästä syntyy nopeasti myös uuden taipumuksen ilmiintyminen. Siamilaisuus! “Koskaan ei voi tietää mitä osaa ennen kuin kokeilee,” sanoo eräs näyttelijä katsomosta viisaasti.

Ohjaaja pyytää vielä joitakuita jäämään. Hän korostaa, ettei tällä ole suoraan tekemistä lopullisten valintojen kanssa. Päättelen, että osa on ohjaajalle entuudestaan tuntemattomia kasvoja, joten on syytä tutkia vuorovaikutuksen pelaamista vähän tarkemmin. Ja tottakai myös näyttelijöiden keskinäisiä kemioita. Nyt kokeillaan esimerkiksi rakastumiskohtausta.

Kun viimeinenkin näyttelijäehdokas on hiukan ennen kymmentä poistunut, Matti sanoo “Meni vähän myöhään, mutta näin sen mitä halusin.”

Näin on roolitustilaisuus ohi ja ohjaajan aika alkaa uneksia kuka sopisi mihinkin rooliin. Iloitsen jo kaikkien valittujen puolesta, että pääsevät purkamaan sen innostuksen ja näyttelemisen ilon, joka tässäkin tilaisuudessa jo vallattomasti kupli ja läikkyi.

Ei kuulemma vielä ensi viikolla kannata odottaa tietoa, mutta sitä seuraavalla viikolla saattaa tieto jo tulla. Harjoitukset alkavat heinäkuun lopulla. Silloin alkaa mielenkiintoinen matka vision aineellistumiseen.

Mieleeni jäävät vielä kaikumaan ohjaajan yksinkertaiset, mutta merkityksiä soivat sanat. Suotakoon niiden ohjata ensemble läpi harjoitusprosessin viimeiseen esitykseen asti. 

- Hyvä Hyvä. Tosi Hyvä.

Huokausten laakson ensi-ilta on Huoneteatterilla lokakuussa 2020.


Kaikki blogitekstitViimeisimmät tekstit:

Kohti ensi-iltaa poikkeusoloissa.
Kirjoittaja: Moona Kotila - 24.02.2021


HUONISLAISIA - Tuomas Koskela.
Kirjoittaja: Katja Paju - 23.07.2020


Havaintoja ja ajatuksia Huokausten laakson roolitustilaisuudesta.
Kirjoittaja: Katja Paju - 03.06.2020


HUONISLAISIA - Seppo Salminen.
Kirjoittaja: Katja Paju - 21.05.2020


39 askelta – dekkarikas komedia.
Kirjoittaja: Henna Takala - 21.11.2019


Skavabölen pojat – A Tramedy (tragic comedy)!.
Kirjoittaja: Alina Imran - 06.03.2019


Expression is louder than words!.
Kirjoittaja: Alina Imran - 27.02.2019


HUONETEATTERI TETTILÄISEN SILMIN.
Kirjoittaja: Julia Väisänen - 28.11.2018


Myyttinen tuottaja.
Kirjoittaja: Jenna Rauvala - 28.01.2017


Huoneteatterin kirjoituskilpalu ratkennut 1.1.2017.
Kirjoittaja: Raili Kivelä - 12.01.2017


Luomistarina: Antiikin aikaisen rekvisiitan alkulähteillä.
Kirjoittaja: Jenna Rauvala - 10.11.2016


Kiehtova Frida - Kuopion kaupunginteatteri.
Kirjoittaja: Paula Pasanen - 28.04.2016


Väliaika.
Kirjoittaja: Tiina Lempiäinen-Trzaska - 08.04.2016


Pidimme siitä, mutta kyllä se oli huono!.
Kirjoittaja: Paula Pasanen - 01.04.2016


LAULAVAT LENKKITOSSUT PALLOKENTÄLLÄ.
Kirjoittaja: Eeva Hirvinen - 24.03.2016


Näytelmäkirjoituskilpailu – Tulevaisuuden Suomi.
Kirjoittaja: Raili Kivelä - 08.03.2016


Syksyn 2016 ohjelmisto julki!.
Kirjoittaja: Raili Kivelä - 08.03.2016


Miten löysin sisäisen piirimyyjäni?.
Kirjoittaja: Heikki Susiluoma - 24.02.2016


RAUTANAULA VALMISTUU - ONKO OHJAAJA PANIIKISSA?.
Kirjoittaja: Mirka Seppänen - 17.02.2016


Huoneteatteri on kohtaamispaikka.
Kirjoittaja: Raili Kivelä - 03.02.2016


Kaikki otsikot